Opis

Organy podatkowe podejmują czynności sprawdzające w odniesieniu do stosowania stawki 5% VAT na sprzedaż dań gotowych w placówkach gastronomicznych. W trakcie warsztatów zostaną omówione zasady stosowania stawki 8% i 5% w usługach gastronomicznych i w zakresie dostawy dań gotowych. Nasz ekspert zaprezentuje także możliwości odliczania VAT naliczonego od zakupionych usług gastronomicznych i cateringowych. 

Dodatkowo przygotowaliśmy dla wszystkich uczestników warsztatów, imienne CERTYFIKATY.

Biorąc udział w warsztatach poznasz najnowsze interpretacje podatkowe i orzeczenia sądów dotyczące:

- sposobu opodatkowania:

  • usług gastronomicznych podatkiem VAT,
  • dostawy towarów w postaci dań gotowych,
  • zestawów dań,

- prawa do odliczenia podatku naliczonego od usług:

  • gastronomicznych i cateringowych,
  • kompleksowych w skład których wchodzą również usługi gastronomiczne. 

Upewnisz się ponadto:

  • czy napiwki w restauracjach powinny być wliczane do podstawy opodatkowania VAT,
  • kiedy placówki gastronomiczne mają obowiązek stosowania kas fiskalnych. 

Podczas warsztatów online ekspert wyjaśni, jak rozliczać VAT w gastronomii aby nie narazić się organom skarbowym.

Prowadzący

 dr Agata Błaszczyk - doradca podatkowy i właściciel Kancelarii Prawa Podatkowego. Praktyk z ponad 12-letnim doświadczeniem w dziedzinie stosowania prawa i kształtowania strategii podatkowej oraz reprezentowania stron przed organami administracji podatkowej i sądami administracyjnymi.

wiper-pixel